Columns

Fynbos

Verbrand rubber. Ik moest eraan denken toen we zondag in Kasteel Engelenburg in Brummen waren – een Kaapse oase in hartje Gelderland. Arjen Pleij, de gepassioneerde sommelier van het hotel-restaurant schonk De Toren Fusion V in, een Bordeaux-blend uit Stellenbosch. ‘Onmiskenbaar Zuid-Afrika’, merkte ik op. Maar zonder ook maar een spoortje ‘verbrand rubber’. Decennialang al, en nog altijd vinden veel Engelse collega’s van me dat Kaapse rode wijnen namelijk een storende geur hebben die ze associëren met wat je krijgt als je met gierende banden ergens wegscheurt. Schumacherwijnen. Goed voor masochisten maar niet lekker om te drinken – althans volgens mijn Britse vrienden.
Ze zijn echter op controversieel gebied. De smaak die ze in Londen storend vinden, waarderen ze in Zuid-Afrika juist. En wij Nederlanders hebben er ook weinig moeite mee. Zijn ze aan de Kaap zo in zichzelf gekeerd dat ze hun eigen afwijkende geuren lekker zijn gaan vinden of zijn er simpelweg smaakverschillen tussen landen?
Hoe dan ook, ‘Wines of South Africa’ had op een gegeven moment genoeg van het Britse gezeur en besloot er onderzoek naar te doen. Maar hoeveel gaschromatografen er ook aan te pas kwamen, hoe geraffineerd de detectietechnieken ook waren, er kwam niks uit. Inmiddels deden diverse theorieën de ronde over het verbrande rubber. Volgens de een komt het door de gisting, volgens anderen is bladrolvirus de schuldige.
Voor mij is de geur echter zo consistent in Kaapse rode wijnen dat het geen wijnmakersfout kan zijn of de schuld van enkele wijngaarden met virus – nee, voor mij houdt het direct verband met het terroir. En dat terroir is het kleinste maar rijkste plantenrijk ter wereld, het Cape Floral Kingdom. In een gebiedje tussen Port Elisabeth en Kaapstad groeien méér plantensoorten – aangeduid met fynbos – dan op het gehele noordelijk halfrond! Op één vierkante meter kunnen wel 2.500 verschillende planten staan! Veel met rooibosachtige aroma’s die je goed ruikt als je door de wijnlanden rijdt, en die volgens mijn theorie hun stempel achterlaten in de rode wijnen.
Vergeet daarom verbrand rubber, maar denk voortaan: fynbos.
Onmiskenbaar Zuid-Afrika!