Columns

Fynbos

‘Iemand ook rubber in wijn 9?’ vroeg een van mijn Engelse Master of Wine collega’s tijdens een proeverij van Kaapse rode wijnen. Ik keek naar mijn proefnotities en knikte. Ik had de wijn in kwestie beschreven als een ‘Expeditie-Robinson-wijn’; prima voor masochisten, maar niet erg prettig om te drinken. In plaats van verbrand rubber gebruik ik zelf overigens liever de term ‘fynbos’. Het is mijn theorie namelijk dat fynbos, inheemse Zuid-Afrikaanse heide met duizenden verschillende geurige plantensoorten, verantwoordelijk is voor het afgeven van deze smaken in hun rode wijnen. Net zoals je in sommige Australische en Chileense rode wijnen eucalyptus en munt terugproeft. Dat dit alléén gebeurt bij rode wijn is omdat je bij de bereiding daarvan de schilletjes langere tijd laat inweken op het sap. Waardoor fynbos-stofjes die zich op die schilletjes bevinden onderdeel van het eindproduct kunnen worden.
De wijngebieden in Zuid-Afrika liggen midden in het Cape Floral Kingdom, het kleinste maar ook rijkste plantenrijk ter wereld. Om je een idee te geven: er staan meer plantensoorten op een strip van 800 kilometer van Port Elisabeth naar Kaapstad dan op het gehele noordelijk halfrond! En veel daarvan is fynbos. Fynbos heeft een geurige intensiteit met aroma’s die wij kennen van rooibos-thee. Of je dat lekker vindt, is heel persoonlijk. Daarom is de geur van fynbos (of verband rubber in Engeland) in de wijn controversieel en subjectief. Mijn Engelse collega’s vinden het zonder uitzondering verschrikkelijk, terwijl het in Zuid-Afrika (en ook in ons land) door veel mensen lekker wordt gevonden. Persoonlijk ben ik er geen liefhebber van, maar dat komt misschien ook omdat het mij vooral opvalt bij de meest goedkope pinotages en blends, die ik sowieso niet zo mag.
Tijdens een recente proeverij georganiseerd door de familie Aaldering in Giethoorn kenmerkten de wijnen zich door hun grote zuiverheid en puurheid van het fruit. Nou zijn Marianne en Fons Aaldering ambitieuze mensen die zich ten doel hebben gesteld om de allerbeste wijnen van Zuid-Afrika te maken. Ze zijn bijna tien jaar bezig en hard op weg hun doel te verwezenlijken want hun wijnen zijn nu al absoluut top. Zonder ook maar een spoortje fynbos of rubber.