Columns

Fusion Madrid

Madrid Fusion is de culinaire catwalk van de wereld, met alles over spijs en wijn. Topchefs uit de wereld geven demonstraties, van Elena Arzak tot aan Joël Rebuchon, met de allerbeste wijnen van Spanje. Koren op de molen van hen met wijnspijstheorieën, terwijl ik dat vooral veel poeha vindt. Daarbij spreken de boeken die ik erover in de kast heb staan elkaar voortdurend tegen. Ik ben er meer voor om zowel je smaakpapillen als je gezonde, boeren verstand te gebruiken, en mocht de wijn onverhoopt toch niet bij het gerecht passen, om dan de kurk er terug in te duwen en een andere te openen.
Maar goed, ook ik weet dat eten gedomineerd door zout of zuur de wijn milder maakt, en zoet in het gerecht de wijn zuurder of bitter. En dat uitgebalanceerd eten bij bijna elke wijn past..
In gesprek met topchefs op Madrid Fusion heb ik daarom mijn eigen richtlijnen opgesteld. Ik zou het geen regels willen noemen vooral omdat we allemaal weten dat smaak subjectief is, maar ik moet wel zeggen dat ze doorgaans opgaan.
De eerste tip is om vooral locale tandems van wijn en spijs te gebruiken. Met name in de klassieke Europese gebieden waar wijnstijlen zich ontwikkeld hebben bij regionale gerechten. Tweede tip is om je wijnkeuze aan te passen aan het sterkste smaakcomponent op je bord –zoals de saus, de garnituur of de bereidingswijze. Tip drie is om kruidig of pittig eten te combineren met smaakvolle wijnen (die gerust een restzoetje mogen hebben als het eten heel gepeperd is). Tip vier is om uitgesproken smaken te matchen met robuuste wijnen, zeker bij de barbecue. Vijfde tip is om zuren in je eten terug te laten komen in wijnen met fraîcheur, en de laatste tip is om zoet eten te koppelen aan zoete wijnen, bij voorkeur met lage zuren.
Nóg belangrijker dan deze suggesties: drink bij het eten wat je graag drinkt! Als dat een sauvignon blanc is bij boerenkool, dan zij het zo. Ik wil u ook stimuleren om te experimenteren, en te vertrouwen op toeval. Op die manier heb ik mijn beste wijnspijscombinaties ontdekt.
Of natuurlijk, door volgend jaar ook naar Madrid Fusion te gaan!