Columns

Eruptie van genot

Ik vond het wel amusant dat op de plek van een niet meer actieve vulkaan ik een uitbarsting van een andere orde ervaarde. Het was een eruptie van genot na het proeven van een serie aglianico’s die mijn perceptie voor altijd hebben veranderd. In plaats van onevenwichtig en hard vond ik ze harmonieus, kruidig en complex. Italiaanse vrienden van me hadden altijd al gezegd dat aglianico de ‘nebbiolo van het zuiden’ was, een ras dat tot Italië’s beste behoort. Maar het is pas nu dat ik die uitspraak kon plaatsen.
Waarom is aglianico niet zo bekend als sangiovese, nebbiolo of montepulciano? Dat heeft te maken met het feit dat in het kloppend hart van agliancio, in Vulture, in de hak van Italië, soms wel de helft van de productie niet op fles maar in bulk wordt verkocht. Waar dat precies naar toe gaat, is een raadsel (op de Bulk Wine Show van twee geleden in Amsterdam kwam ik het niet tegen) maar er wordt gezegd dat het in Toscane wordt gebruikt om dunnere jaren mee te verbeteren.
De herkomst van deze druif is ook in nevelen gehuld. Griekenland is een optie (aglianico zou een verbastering zijn van het Griekse ‘Hellenicum’) maar ook Spanje wordt genoemd. Beide zijn mogelijk omdat aglianico zowel warmte als zonneschijn nodig heeft om volledig te rijpen. De meest noordelijke plek waar je het nog aantreft, is dan ook Molise (in het midden van Italië).
Aglianico is een ras dat het goed doet op vulkanische bodems. Zoals in Campania (waar hij bekend staat als taurasi) en Basilicata (als Aglianico del Vulture). Ik heb me altijd ingebeeld dat de bewoners van Pompeï een laatste slok aglianico moeten hebben genomen bij weer een uitbarsting van de Vesuvius. Wel, er zijn mindere wijnen als galgendrank..
Los van zijn bewaarpotentieel kenmerkt aglianico zich vooral door zijn structuur, complexiteit en fraîcheur. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar aglianico’s van hoger gelegen wijngaarden zoals mijn wijntip van deze week. Toegankelijk en fruitgedreven. Mocht je echter een aglianicoblend willen met meer ballen (voor bij de Kerst bijvoorbeeld) beveel ik de houtgelagerde, geconcentreerde Borgo di Colloredo Gironia Biferno uit 2006 aan (€14,80, te koop bij dezelfde winkels).
Voor iedereen die ook een eruptie van genot wil ervaren.