Columns

El Clasico

Afgelopen week tijdens Madrid Fusion had ik een diner in het restaurant van het San Bernabeu Stadion in Madrid. Gezeten in een skybox deed ik mijn ogen dicht en verbeeldde me El Clasico tussen de Koninklijke en de eeuwige rivalen uit Barcelona.
In La Liga van de Spaanse wijnen gaat het net als op de grasmat ook tussen twee grootmachten: Rioja en Ribera del Duero. Beiden beschouwen zichzelf ‘numero uno’. De vraag is wie er gelijk heeft? Rioja is groter en heeft meer reputatie maar Ribera’s topwijnen zijn duurder en krijgen de meeste media-aandacht. Denk aan Pingus of het meer klassieke Vega Sicilia, de huiswijn van Koning Juan Carlos. Het voert de lijst aan van Spanje’s meest bekende en gevestigde namen, een pole position dat het al meer dan een halve eeuw inneemt.
Behalve dat kruipen Rioja en Ribera de afgelopen jaren vooral naar elkaar toe. Was Rioja voorheen vooral een mengeling van 40% tempranillo aangevuld met graciano, mazuelo en garnacha, is dat inmiddels vaak al 80% of meer tempranillo geworden, terwijl Ribera del Duero altijd al een mono-cépage was van tinto fino (zoals tempranillo hier beter bekend staat). Rioja was toegankelijker met meer fraîcheur dan Ribera dat nu echter steeds fijner van stijl wordt. Ook qua houtgebruik doen Rioja en Ribera niet meer voor elkaar onder; minder is meer en het op hout gebaseerde crianza, reserva en gran reserva is deels verlaten. Ook zijn er steeds minder producenten –zowel in Rioja als in Ribera- die supergeconcentreerde blockbusters proberen te maken met alcoholgehaltes van 15% of meer. Wat de beste producenten doen is diepte en concentratie combineren met elegantie.
Vroeger vergeleek ik Rioja altijd met Bourgogne en Ribera met Bordeaux. Maar na de grote Ribera del Duero proeverij op Madrid Fusion heb ik mijn mening bijgesteld: Ribera wordt vooral gedefinieerd door individuele wijngaarden, net zoals in de Bourgogne. Met wijnen die je eigenlijk niet onder een tientje aan zult treffen, net als in de Cote d’Or. Op zijn best maakt Ribera wijnen die de rigeur van Bordeaux combineren met het parfum, individualiteit en finesse van Bourgogne. Mijn wijntip van deze week is daar een goed voorbeeld van.
En de uitslag tussen Rioja en Ribera?
Voorlopig een gelijkspel..