Columns

Duurzaam

Deze week heb ik mijn pols verstuikt. Dat gebeurde niet door een overenthousiast bezoek aan de gym, noch door te zware baggage in de cabine of een onbeheerste afdaling in Lech. Neen, in mijn geval was het optillen van een fles wijn aan de kersttafel hier debet aan…
Hoe onwaarschijnlijk dat dit ook moge klinken, als u zelf die fles had moeten ‘liften’ had ú nu misschien met een blessure rondgelopen. De fles in kwestie woog namelijk meer dan de meeste dumb-bells waar ik nu mee train, en een kist van twaalf (het zo snel mogelijk versjouwen daarvan dan) had niet misstaan in een wedstrijd van de Sterkste Man.
In een tijd dat we juist gericht zouden moeten zijn op het verminderen van onze CO2 uitstoot, zijn er toch nog producenten hun wijn in de dikst mogelijke glassoort gieten. Nader onderzoek wijst uit dat het vooral een Latino ding is. De meeste overtreders zitten in Spanje, Italië en Argentinië; voor macho-producenten van icoonwijnen aldaar voldoet kennelijk slechts een loodzware fles.
Ik ben er op tegen.
De enige uitzondering mogen champagne en andere mousserende wijnen zijn, maar dat heeft alles te maken met de kans op serieuze ongelukken als we voor dunner zouden gaan. Mocht u overigens uw eigen kleine bijdrage willen leveren aan onze planeet middels uw wijnaankoop, zijn er meerdere mogelijkheden. Allereerst kunt u wijnen kopen van CO2-neutrale wijnproducenten zoals Cono Sur, mijn wijntip van deze week. Dan weet u in ieder geval zeker dat de wijn duurzaam is geproduceerd, verpakt en verscheept met respect voor het milieu.
Daarnaast kunt u overstappen op wijnen verpakt in bag-in-box, in Tetrapak of lichtgewicht glas. Tenslotte zou u voor producenten kunnen gaan die geld doneren aan specifieke eco-projecten.. Alle kleine beetjes helpen. Tegenwoordig wordt trouwens steeds meer wijn (uit de Nieuwe Wereld) in bulk verscheept en pas hier gebotteld hetgeen ook een stap in de duurzame richting is (al doen die producenten dat vooral vanwege de lagere kosten). Het Chileense Cono Sur werkt echter al jaren milieubewust (zie hun carbon neutral logo op de fles) en is wijn van onberispelijke kwaliteit. En waar je van kunt genieten zonder angst voor blessures.