Columns

Dreamteam

In vergelijking met andere producten roemen we wijn’s diversiteit: al die druivenrassen en gebieden, al die smaken en stijlen! Maar soms voelt het juist een hele kleine, beperkte wereld. Ik zeg dit niet omdat ik een depressieve bui heb maar omdat ik mensen toch weer Bordeaux-en-primeur zie kopen ondanks dat 2014 geen grote jaargang is. Honderden, zelfs duizenden euros per kist geven ze uit terwijl de knip op de portemonnee blijft als het gaat om dure wijnen van elders. De ‘kenner’ koopt kennelijk wat hij kent.
Dat is dan ook de reden dat er maar een handvol spelers domineert aan de top. Aan Bordeaux kun je Bourgogne, Rhône, Champagne en Port toevoegen en nog enkele huizen uit Australië, Californië, Spanje, Italië en Duitsland.
Wellicht is het Nederlandse nivelleringshang maar ik zie de verschillen in de wereldtop steeds kleiner worden, of die nou uit Bordeaux komt of uit Turkije, Canada, Uruguay of Israël. Ze mogen misschien niet investeringswaardig zijn (het woord alleen al..) maar dat betekent nog niet dat je er minder van zou kunnen genieten. Sterker nog, in blind-proeverijen wint bij mij vaker een wijn uit een minder bekend gebied dan van de gevestigde orde.
Welke wijnen ík zou kiezen als ik een alternatief dreamteam zou mogen samenstellen voor Bordeaux en Co? Voor mousserende wijnen zou ik naar Engeland gaan (ja heus!). Voor wit zou het Santorini (Assyrtiko) worden, de Kaap (Chenin Blanc), Pfalz (Riesling), Wachau (Grüner Veltliner), Mornington Peninsula (Chardonnay) en Franken (Silvaner). Mijn rode wijnen zouden uit Maule (Carignan) komen, Hawke’s Bay (Syrah), Victoria (Shiraz), Canelones (Tannat) en de Ahr (Pinot Noir), aangevuld met een zoete wijn uit Oostenrijk (Burgenland, Ausbruch) en een versterkte wijn uit Jerez (Manzanilla of Palo Cortado).
Hoewel met een knipoog geschreven, zit er een serieuze kant aan deze column. Het is namelijk aan ons allemaal –handel, journalisten, sommeliers en u- om open te staan voor wijnen uit de héle wereld, en niet alleen uit een klein bekend deel daarvan. Wacht daarom wijnliefhebbers met de aankoop van Bordeaux 2014; koop en proef eerst alternatieven zoals mijn wijntip van deze week voordat uw wijnwereld niet alleen maar klein en beperkt voelt maar daadwerkelijk geworden is.