Columns

Doet u ook mee?

‘Champagne geeft je het gevoel dat het een zondag is en dat het vanaf nu allemaal gaat meezitten’, zei Marlène Dietrich. En ik ben dat helemaal met haar eens. Persoonlijk drink ik de bubbels uit Reims tenminste één keer (maar veel vaker twee of drie keer) per week –het hele jaar door. En niet omdat ik Ambassadeur du Champagne ben. Neen, champagne is voor mij simpelweg het allerbeste begin van de middag of avond, onmisbaar bij oesters (waar ik ook een groot liefhebber van ben), de ultieme feestwijn, en de beste troostwijn in de wereld, min of meer verplicht als ik bezoek krijg en heerlijk aan tafel. Maar verder drink ik het niet -tenzij ik dorst heb.
Dat laatste is vrij naar Lilly Bollinger. Waar het op neerkomt, is dat ik maar een klein excuus nodig heb om de kurk te laten ploppen.
Voor veel Nederlanders is champagne echter een wijn die maar ééns per jaar op tafel komt –tenzij iemand anders betaald. Daardoor drinken wij als natie jaarlijks maar drie miljoen flessen hetgeen neerkomt op nog geen fles per gezin. Dat lage verbruik – onze zuiderburen drinken met aanzienlijk minder inwoners zes keer zoveel – heeft met onze Calvinistische instelling te maken; champagne is een ‘luxe’ dus dat mag je alleen op hééle speciale gelegenheden drinken. Vroeger hoorde daar Oud en Nieuw nog bij maar steeds vaker kopen we ook daarvoor goedkopere bubbels, zoals cava of prosecco.
Maar beste lezers, champagne is er echt ook voor de minder belangrijke momenten. Ik besef dat ik nu heel ver ga maar ik pleit er zelfs voor het te drinken zónder reden! Hou daarom altijd een flesje in de koelkast en de gelegenheid presenteert zichzelf. Het leven wordt zoveel plezieriger met een flûte of coupe in je hand. Geniet vaker van de 50 miljoen belletjes, van de unieke smaak van brioche en Golden Delicious, van de prachtige fraîcheur en de romige afdronk.
Het leven is te kort, mensen. Ik weet niet wat ik moet doen om u vaker aan de champagne te krijgen, maar als mijn column van vandaag ook maar een paar onder u overtuigd heeft, ben ik al happy.
Reden genoeg om er vanavond een flesje op open te maken.
Doet u ook mee?