Columns

Concours Mondial

‘Wat is het nut van competities?’ vroeg ik me filosoferend af in de enorme hal van de Expo in Brussel waar ik tussen 280 andere juryleden aan mijn vierde serie wijnen van de ochtend bezig was. En belangrijker: dienen ze de producent, de consument of beide?
Ervan uitgaande dat ze iets winnen –en bij sommige shows, die waar ze medailles uitdelen als gratis kranten op treinstations, is dat niet moeilijk- zijn wijnbedrijven gek van vineuze krachtmetingen. Het feit dat iemand, ergens op de wereld, jouw wijn een prijs geeft, kan namelijk voor een belangrijk concurrentievoordeel zorgen. Vooral omdat het steeds moeilijker is je te onderscheiden van de rest. Daarbij komt dat de meeste consumenten de verschillen tussen de wijnshows niet kennen. Voor hen zal een medaille van het Concours Mondial en van het concours in Ljubljana volledig uitwisselbaar zijn. Hetgeen zeker niet het geval is.
De enige manier om wedstrijden –of juryleden als het daarom gaat- op hun merites te beoordelen, is om achteraf de winnende wijnen zelf te beoordelen. Als ze goud hebben gegeven aan wijnen die jouw glas niet waard zijn, zijn het waarschijnlijk geen goede evenementen.
Ik heb competities gejureerd in een half dozijn landen: sommige daarvan soepel in de jurering, sommige fair en sommige te rigoreus. Er zijn goede shows in Australia, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Chili, Frankrijk en Zuid-Afrika; wil je echter een selectie van wijnen uit de hele wereld beoordelen, kun je het beste terecht in Duitsland (Mundus Vini), Engeland (IWSC en Decanter) en het Concours Mondial de Bruxelles (dat in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden elk jaar in een andere stad wordt gehouden).
Dan de hamvraag: zijn de resultaten op wijnshows te vertrouwen? Wijnproeven is geen exacte wetenschap. Het is mogelijk om een gouden medaille op de ene wijnshow te winnen en naast de prijzen te vallen bij de volgende. Toch ben ik het niet eens met de mensen die denken dat wijnconcoursen loterijen zijn. Goede en vooral grote wijnen hebben echt de neiging boven te komen drijven.
Mijn wijntip van deze week is van Gallo –de enige wijnproducent die in elk van de 20 jaar van het Concours Mondial medailles wist te winnen. Meer dan 100 bij elkaar.