Columns

Carmenere

Carmenère is Chili’s onbedoelde bijdrage aan de wijnwereld. Tot 1994 bestond de druif niet in Zuid-Amerika.
Dat wil zeggen, hij bestond wel maar niemand wist het. Cryptisch? Toen een Franse professor, Jean-Michel Boursiquot, begin jaren negentig een druif die algemeen in Chili was aangezien voor een merlot-kloon identificeerde als carmenère, creëerde dat nogal wat consternatie. Chili was bang voor een schandaal. Immers, decennia lang had men merlot verkocht voor wat in feite een andere druif bleek te zijn. Dat dit niet zomaar een druif was maar een klassiek Bordeaux-ras dat in de 19e eeuw samen met cabernet sauvignon en merlot in alle grote Haut-Médocs had gezeten, deed er niet toe. Nee, Chili was bezorgd om de financiële implicaties. Chileense merlot had wereldwijd toen een zeer goede reputatie – waarschijnlijk omdat het grotendeels carmenère was – terwijl niemand ooit van carmenère had gehoord. Men was bang dat het nooit zo goed zou verkopen als merlot. Daarom heeft men sinds 1994 nog zeker een decennium ‘merlot’ op het etiket gezet, ook al was de meerderheid van de blend in feite carmenère.
Inmiddels lijkt dat dilemma opgelost. ‘Lijkt’, want volgens de officiële cijfers heeft merlot 9 procent aandeel van de 110.000 hectare wijngaard in Chili, en carmenère 8 procent. Maar volgens de ingewijden die ik deze week in Chili heb gesproken, zijn deze cijfers nog steeds ver verwijderd van de waarheid – al zijn ze een stuk realistischer dan een jaar of vijf geleden toen merlot nog een dubbel zo groot aandeel werd toegedicht dan carmenère. Waarschijnlijk is er veel meer carmenère dan de officiële kengetallen doen vermoeden, en ik snap eigenlijk niet goed waarover de Chilenen zich zo druk maken. Chileense merlot kan mij zelden bekoren terwijl carmenère een eigen karakter heeft. Zet ze naast elkaar en je zult ze nooit meer voor elkaar aanzien. Belangrijker is wellicht hoe je zeker kunt weten of dat wat je drinkt ook daadwerkelijk carmenère is, en geen merlot.
Welnu, als er carmenère op de fles staat, is de kans erg groot dat dat er ook in zit. En staat er merlot op, is de kans groot dat er tenminste een deel carmenère in zit. Hoe dan ook drink je altijd wel carmenère, bedoeld of onbedoeld.