Columns

Burgenland

Heb net de evaluatie ingevuld van de Wine Summit, een wijnvierdaagse voor pers en professionals die afgelopen maand in Oostenrijk plaatsvond. Het was mijn derde keer in vijf jaar tijd dat ik erbij mocht zijn, en ondanks dat ik een verwende bezoeker ben, was ik wéér onder de indruk van de vlekkenloze organisatie. Vanaf aankomst op de luchthaven Schwechat in Wenen tot aan het afscheidsfeest op Palais Schönburg in Wenen klopte het allemaal als een bus. Letterlijk en figuurlijk, want de 150 gasten die van Shanghai en New York tot Tokyo en Zürich voor deze gelegenheid waren ingevlogen, werden vervoerd per bus. Ik buste met 75 anderen naar Burgenland, aan de oostgrens met Hongarije, waar Oostenrijks rode wijnen vandaan komen.
Het programma combineerde diepte-proeverijen, bezoek aan wijngaarden en wijntoerisme met superbe wijn- en spijsdiners.
Op de eerste proeverij in de Genussakademie in Donnerskirchen proefden we 30 Zweigelts uit Neusiedlersee, het meest oostelijk deel van Burgenland. Zweigelt is het meest aangeplante rode ras in Oostenrijk, autochtoon en een kruising van Sankt Laurent en Blaufränkisch. Het hout zat er overall nogal dik op; hoe lichter en sappiger de wijnen, des te meer genoot ik ervan. Onder mijn favorieten: Nittnaus, Bruckner, Kiss, Kummer, Preisinger en Rittsteuer. De in totaal 42 Blaufränkisch wijnen (inclusief een rally door de wijngaarden van Mittelburgenland) vond ik nog veel beter. Dit ondergewaardeerde druivenras (ook inheems) staat weliswaar minder aangeplant dan Zweigelt maar is echt veel interessanter. Het geeft rode wijnen in de stijl van Hermitage met structuur en concentratie, veel sap en groot bewaarpotentieel. Veel wijnen waren verrukkelijk, subtiel, complex en lang. Vooral Wachholder, Schiefer, Hundsdorfer, Weber en Wachter-Wiesler.
Oostenrijkse rode wijnen zijn enorm verbeterd in de afgelopen twee decennia, maar ze zijn er nog niet; vooral op het gebruik van nieuwe houten vaten zouden de meeste wijnbedrijven kunnen besparen. Maar de topwijnen waren groots. Als ik wijnboer in Burgenland was, zou ik dan meer Blaufränkisch aanplanten. Iets voor de evaluatie..