Columns

Bunjee jump

Op loopafstand van mijn hotel in Auckland, hoofdstad van Nieuw-Zeeland, ligt de 328 meter hoge Sky Tower.
Het is het hoogste gebouw van het zuidelijk halfrond. Het bovenste deel van de toren bevat een ronddraaiend restaurant, daaronder drie verdiepingen met een uitzicht van 360 graden over de stad. Verder kun je er een bungeejump doen, een sprong van 192 meter waarbij snelheden van wel 85 km per uur worden gehaald.
Toen ik er afgelopen week was, stonden ze ervoor in de rij. Het spektakel herinnerde me zowel aan mijn hoogtevrees als aan Bob Campbells omschrijving van Marlborough sauvignon blanc: Nieuw-Zeelands originele ‘bungeejump in een kruisbessenstruik’. Sauvignon blanc zette Nieuw-Zeeland inderdaad op de (wijn)kaart; inmiddels is de wijn overal op de wereld verkrijgbaar. En toch is het maar een recent verschijnsel. Als je in de jaren zeventig Marlborough had bezocht, had je voldoende schapen gezien om een wolimperium op te zetten, maar niet één druivenstok. De eerste sauvignon blanc-rank werd pas in 1973 door Montana op hun wijngoed Brancott aangeplant, in navolging van Matua Valley op het Noordeiland. Echter, de wijn die het fenomeen van Marlborough sauvignon blanc definitief vorm zou geven, zou pas dertien jaar later het levenslicht zien. Cloudy Bay was het geesteskind van Joseph Henriot, de toenmalige marketing directeur van LVMH. Hij maakte van Cloudy Bay een ‘ikoonwijn’; een wijn die vanaf het begin tegen relatief hoge prijzen werd verkocht, dankzij briljante marketing en distributie en (aanvankelijk tenminste) voortreffelijke kwaliteit.
Het was in een tijd dat elke Kiwi sauvignon blanc ongeveer hetzelfde van smaak en stijl was. Inmiddels is dat veranderd, want er zijn regionale karakteristieken te onderscheiden. Het koelere Awatere Valley brengt aromatischere wijnen voort met veel fraîcheur, terwijl Wairau Valley een rijkere, rijpere stijl kent. Tohu (Sligro) is een voorbeeld uit Awatere, Wairau River Wines van de tweede categorie.
Hoe dan ook, het zegt veel over Montana en Cloudy Bay dat sauvignon blanc momenteel de dominante Nieuw-Zeelandse exportwijn is. Maar liefst 85% van alle export is sauvignon blanc. En ondanks dat het geen dure wijn is om te maken, ligt de gemiddelde prijs aanzienlijk hoger dan de gemiddelde prijs van welk ander wijnland ook. Genoeg om bij de concurrentie in andere landen de nodige adrenaline te veroorzaken – zelfs zonder bungeejump van de Sky Tower.