Columns

Blenden

‘Iedereen die meent dat ‘toevoegen’ hetzelfde is als ‘vermeerderen’, nodig ik uit naar Durbanville te komen’, vertelde de Zuid-Afrikaanse wijnmaker Charles Hopkins onlangs tijdens een proeverij in Amsterdam.Ik weet zeker dat veel Nederlandse wijnkopers het helemaal met hem eens zouden zijn. Misschien hebben ze er nog nooit bewust over nagedacht maar wat wijn betreft, lijken ze de mening toegedaan dat ‘toevoegen’ gelijk staat met ‘verdunnen’. Hoezo? Nou, veruit het grootste deel van de wijnen bij ons op het schap zijn cépagewijnen, wijnen gemaakt van één druivenras, in tegenstelling tot mengwijnen (van verschillende rassen). Met name de Nieuwe Wereld richt zich op een handje vol solo-rassen: chardonnay, sauvignon blanc, riesling, merlot, shiraz, pinot noir en cabernet sauvignon. Met het druivenras op het etiket zijn hun wijnen net zo gemakkelijk te begrijpen als te drinken. Dit in tegenstelling tot de wijnen van onze Gallische vrienden, die zich richten op het gebied waar de wijn vandaan komt.

Dat verklaart ook meteen waarom dat je de woorden pinot noir niet op een fles Pommard zult aantreffen, noch sauvignon blanc op een Sancerre. Dat kan vervelende misverstanden opleveren. Zo herinner ik me een gesprek op een feestje, nog niet zo lang geleden, met een jongeman die me blij vertelde een hekel aan chardonnay te hebben, terwijl hij zichzelf een glas Chablis inschonk… Menige topwijn in de wereld is gemaakt van slechts één druivenras, of dat nou uit de noordelijke Rhône komt (syrah), de Moezel (riesling), de Bourgogne (chardonnay of pinot noir), Barolo (nebbiolo), Sancerre of Marlborough (sauvignon blanc).

Dat gezegd hebbende, is het wijnmakers in de Nieuwe Wereld toegestaan er 15 procent van iets anders bij te doen en toch het druivenras op het etiket te zetten. Goedkope chardonnays uit de Nieuwe Wereld hebben daarom vaak een scheutje van een minder ras erbij, zoals colombard. Deze techniek, hetzelfde als het toevoegen van wat sardientjes aan je havermoutpap volgens Hopkins, is een trucje om de kosten te drukken. Uiteraard vallen niet alle mengwijnen in deze categorie. Sterker nog, mengwijnen staan eveneens aan de basis van de allerfijnste flessen uit Europa. Denk aan Rioja, de Douro, Chianti, Champagne en Bordeaux. Buiten deze gebieden is het echter moeilijker om gemengde topwijnen te vinden – ik vermoed deels dankzij het succes van chardonnay en merlot. Overigens maakt Hopkins zijn wijnen zowel solo als samen, in beide gevallen behoren ze tot de top van de Kaap.