Columns

Biodynamie

‘Biodynamie geeft wijnen die je helderder doen denken’, vertelde een bekeerde wijnmaker me onlangs.”Je proeft de hele kosmos in je glas. Alles.” Biodynamici staan bol van de goede bedoelingen maar in hun enthousiasme dreigt hun woordgebruik weleens af te drijven naar esoterische eco-praat. Bio-dynamische wijnbouw lijkt op biologisch boeren maar er zijn ook verschillen. Biologische wijnbouw is ecologie voor beginners. Het verbiedt het gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Maar om te komen tot bio-dynamische wijnbouw moet je geloven. Geloven in rituelen, in de maankalender en in de leer van een oprichter die meende dat je van het eten van aardappels journalistieke trekjes krijgt. Rudolf Steiner was de ongrijpbare bedenker van de antroposofie, inclusief allerlei praktische benaderingen van alternatief ‘boeren’. Velen zien het als de meest natuurlijke vorm van wijnbouw.

Natuurlijk? Nou, niet echt. Wat is er sowieso natuurlijk aan een wijngaard? Nergens in de natuur staan wijnstokken als regimenten opgelijnd of zie je tot zes of acht knoppen terug gesnoeide takken. In de natuur zijn wijnstokken klimplanten, op zoek naar zonlicht en het produceren van baby’s. Wij buigen hun natuurlijke bestaan om voor het sap van hun fruit. En wijn is nog veel minder natuurlijk. In het wild veranderen druiven niet in Lafite, daarvoor zijn wijnkelders nodig en wijnmakers. Sterker nog, wijn is een van de meest gemanipuleerde dranken ter wereld en niet natuurlijker dan Hollandse kaas, bruine suiker of Braziliaanse blondines.

 Natuurlijk of niet; bio-dynamici zijn er in drie categorieën. Allereerst heb je wat ik noem de manische bio-dynamici, de bekeerden. Dan is er een groot aantal dromers en daar tussenin een aantal broeders ‘in conversie’. Deze zijn aan het overgaan op biodynamie . Ook eigenbelang speelt soms een rol. Een kosmische connectie vergroot je kansen om de wijn te slijten want er is een holistisch nieuw marktsegment van milieuvriendelijke en betrokken klanten. Zoals de Europese supermarkten. Maar verder produceren bio-dynamici doorgaans prima wijnen die ze op geen andere manier zouden willen maken. En dat is wellicht belangrijker dan alle maankalenders bij elkaar. Tenslotte wil ik bevestigen dat ik na het legen van mijn wijntip van deze week echt veel helderder kon denken. Althans dat dacht ik.