Columns

Beste van twee werelden

Het klinkt misschien cryptisch maar omdat de grote merken aan belang winnnen in de wijnwereld, loopt de wijnbusiness gevaar zijn wortels te verliezen. Wat ik hiermee bedoel? Nou, de Lindemansen, Jacobs Creeks, Hardys, Mondavi’s en Gallo’s nemen in toenemende mate hun kosten op de schop om hun marge te beschermen. Het hebben van wijngaarden is steeds minder belangrijk; in toenemende mate worden ze verkocht voor beter renderende onroerend goed projecten en worden de druiven betrokken van leveranciers met de laagste prijs per kilo. Wijn is tegenwoordig het product van immense fabrieken die het zo efficiënt mogelijk maken en vervolgens in bulk naar Europa verschepen in verlengde flexitanks om het te bottelen waar ‘t het goedkoopst is. In de kelder zijn technieken als spinning cone, omgekeerde osmose en vacuümdistillatie om alcohol te corrigeren heel normaal, ja zelfs het toevoegen van water is tegenwoordig in California toegestaan. Officieel om moeilijke gistingen te voorkomen, officieus om het alcoholgehalte te verlagen.
De invloed van de grote wijnmerken en de nadruk op wat in de bestuurskamers van de wijnreuzen wordt bedoeld met ‘shareholder value’ is een goede reden om letterlijk terug te keren naar de wortels van de wijn, de wijngaard. En om weer met gepassioneerde wijnmakers te praten die met respect voor de natuur voor de hoogst mogelijke kwaliteit gaan. Waar winst niet bovenaan staat of een doel op zichzelf is geworden. Gesprekken met bio-wijnmakers maken me weer trots mens te zijn. Hun kosten zijn doorgaans hoger, hun werk meer arbeidsintensief en als de natuur niet meewerkt, ook een stuk frustrerender, maar toch zetten ze door.
De andere kant van de medaille is dat de kwaliteit in een fles biowijn niet altijd opweegt tegen al die inspanningen. Hoe dat kan? Druiven telen en wijn maken zijn twee totaal verschillende disciplines; bio-boeren die smaakvolle druiven kunnen telen, zijn helaas niet altijd goede wijnmakers. Sterker nog, ze zijn soms echt in staat om perfecte druiven te verprutsen. Zouden we echter de kennis van wijnbereiding van de grote merken combineren met de aandacht van bio-boeren voor de wijngaard zouden we het beste hebben van de twee werelden, en echte topkwaliteit.
Maar niet voor die tijd.