Columns

Authentiek Grieks

Wijnen uit Griekenland hebben vaak nieuwe en uitdagende smaken. Én uitdagende namen. Bij ‘sideritis’ bijvoorbeeld, zou ik eerder denken aan een infectie van het binnenoor dan een inheems Grieks druivenras. En probeer agiorghitiko (ajor-jie-tie-koo) maar eens uit te spreken, daar heb je toch tenminste een paar glazen wijn in een taverna voor nodig. Ook bij xynomavro (accent op de ‘no’), roditis, malagousia, negoska, limnio, debina, krasato, stravoto, fokiano, begleri, robola en monemvassia denk je waarschijnlijk niet in eerste instantie aan een druivenras, laat staan dat je een idee hebt van de smaken die de wijnen met die namen hebben.
Hoe ze smaken? Nieuw, anders en exotisch, maar toch Europees. Griekse wijnen zijn serieuze wijnen met een lange geschiedenis maar toch eigentijds. Voor iedereen die bij Griekenland als wijnproducent nog een stoffig imago heeft, die aanneemt dat de wijnboertjes daar nog in de middeleeuwen leven, heb ik nieuws: de realiteit is heel anders. Tradities in de wijngaard worden gecombineerd met moderne technologie in de wijnkelder. En de beste Griekse producenten – Gaía, Kir-Yianni, Gerouvassiliou, Argyros, Papagiannakos, Semeli, Skouras, Costa Lazaridi, Zafeirakis, Hatzidakis en Sigalas- doen qua technologie voor helemaal niemand in de wereld onder. Sterker nog, het zijn juist hun moderne kelders die hen het beste laat halen uit hun antieke druivenrassen. En hoewel het niet zo is dat ze exclusief met eigen rassen werken – met name in Drama in Macedonië werkt men veel met uit Frankrijk geïmporteerde druiven als chardonnay, cabernet en merlot – ben ik er niet zeker van dat ze met dat ongekend rijke arsenaal van driehonderd eigen variëteiten die internationale namen wel nodig hebben.
Met slechts twee procent van de wereldwijde productie is Griekenland wel een kleine producent. Maar volgens mij heeft het echt potentieel. Om dat waar te maken, zullen de producenten steeds meer Griekse tradities ter discussie moeten stellen net zoals wij dat moeten doen met onze vooroordelen over hun wijnen – inclusief retsina. Mijn tip van deze week; authentiek Grieks inclusief uitdagende naam én smaak, helaas alleen via het internet te bestellen.