Columns

Australia

Had Captain Arthur Phillip enig idee wat hij teweeg zou brengen toen hij in 1788 de eerste wijnstokkken in Sydney plantte? Of James Busby toen hij in 1833 met Franse stokken de beginnende wijnbouw in Australië een nieuwe impuls gaf? Toch ontwikkelde de wijnsector in Australië zich aanvankelijk langzaam; tot 1960 maakte men vooral veel ‘sherry’, ‘port’ en ‘madeira’. Droge wijnen zijn er pas sinds vijftig jaar en de eerste chardonnay-stokken dateren van 1980! Sinds die tijd echter heeft er een revolutie plaatsgevonden; wat export betreft, deden de Aussies het de afgelopen decennia beter dan welk ander wijnland ter wereld. Ook de stereotype stijl van Australische wijn (veel fruit, rond en vol) verschoof zo naar de Europese dat de twee werelddelen steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden zijn. Veel wijnen uit Europa zijn rijper en zachter geworden, met meer alcohol terwijl ze in Australië juist eleganter werden, met meer finesse en complexiteit.
Toen ik in 2003 het proeven-deel van het Master of Wine examen haalde, had ik weinig moeite een chardonnay uit Australië te onderscheiden van een witte Bourgogne, of een Sancerre van een Kaapse sauvignon blanc. Maar afgelopen week tijdens de Australia Day Tasting in Londen zag ik de ene na de andere chardonnay uit Mornington Peninsula aan voor een Meursault, en diverse Tasmaanse pinot noirs voor Pommards.
De afgelopen tien jaar heeft Australië zich gericht op koelere klimaten waardoor de wijnen een meer ‘Europees’ karakter kregen. Vooral in Mornington Peninsula, Tasmanië, Yarra, Canberra en Heathcote proeven we wijnen die niet van hun Europese voorbeeld te onderscheiden zijn. Ook in prijs overigens. Of het wat uitmaakt dat Oude en Nieuwe Wereld in stijl naar elkaar kruipen? Niet wat mij betreft, ik zie die toenadering als een verbetering. Europese karakteristieken zoals finesse, balans en bewaarpotentieel proef ik liefst in elke wijn, ook in die uit Down Under.
Sommige Europese wijnboeren – misschien omdat ze afgunstig zijn – hebben het nog steeds over ‘McWines’ en ‘alcoholische vruchtensappen zonder terroirexpressie’. Maar wat de nieuwe wijnen uit Australië betreft, lopen ze echt hopeloos achter. Captain Phillip zal erover grinniken in zijn graf.