Columns

Ambitie

Als je ooit een paar hectare wijngaard in het buitenland zou willen bezitten, is het goed om te rade te gaan bij Nederlanders die de klappen van de zweep kennen. Zoals de wijnexpats Eric Albada Jelgersma (Château Giscours en Du Tertre in Margaux) en Noël en Chantal Smeets (Château Cadaulan). Of de familie Pon; Ben Pon in California (Bernardus Estate) en zijn broer Mijndert in de Uco valley in Argentinië (Salentein). Of Nederlanders in Zuid-Afrika natuurlijk, want daar hebben we er de meeste van -en met een rijke historie.
Van Simon van der Stel in de 17e eeuw (Groot Constantia) en zijn zoon Adriaan van der Stel (Vergelegen) tot aan Eric Verhaak en Mariëtte Ras van Groot Parys in Paarl, en Fons en Marianne Aaldering in Stellenbosch.
Voor Fons en Marianne kwam de Kaap niet uit de lucht vallen als plek voor hun wijnproject. Het zuidwesten van Zuid-Afrika is tegelijkertijd een van de koelste en warmste delen van het land. Afhankelijk van de nabijheid van de kust en de Cape Doctor (koele bries) kun je hier alle stijlen wijn maken, van citrusfrisse sauvignon blanc tot aan gespierde pinotage. Doe daar een van de mooiste uitzichten van de hele wereld bij –Tafelberg is zo dichtbij dat je hem kunt aanraken, miljoenen jaren oudere bodems dan in Frankrijk, 17e eeuws ‘Nederlands’ en het kleinste maar rijkste plantenrijk van de wereld, en je begrijpt waarom de Kaap onweerstaanbaar is. Daarbij zijn de Aalderings ambitieus; ze willen wijnen maken die tot de absolute wereldtop gaan horen en zijn daar al een eind mee op weg. In het pittoreske Stellenbosch maken ze een sauvignon blanc die kan wedijveren met de beste Sancerres, terwijl hun rode wijnen voor mij nog beter zijn. De Aaldering pinotage combineert een diepe paarsrode kleur, een aroma van pruim en vijg met een opmerkelijke concentratie en lengte.
Daarnaast heeft Marianne de stal naast de wijnkelder omgetoverd tot een vijfsterren lodge. Super deluxe!
Ben je dus van plan om naar de Kaap te gaan, wil je hier het liefst verblijven! Kun je meteen bij Fons en Marianne te rade gaan -mocht je ook ooit een wijngaard in het buitenland willen beginnen..