Columns

Als muziek

Muziek en wijn gaan van nature samen. Niet alleen omdat ze beide tot de geneugten van het leven behoren, maar ook omdat ze elkaar kunnen versterken.
Zo ken ik een wijnhandel die regelmatig een lijst van perfecte songs bij haar wijnen adviseert. En ontdekte Aurelio Montes in Chili dat de perceptie van gasten op zijn wijnen beïnvloed werd door de soort muziek die je erbij draait. De voorname kelder van Montes kennende, zal klassiek wel de beste resultaten hebben gegeven.
Wat muziek in wijnkelders betreft, moet ik zeggen dat akoestiek in de Nieuwe Wereld meer aandacht krijgt dan in Europese vatenkelders. Uiteraard zijn er tanks nodig voor wijnproductie, pompen en een pers, maar geen kelder in Chili, Californië of Australië is compleet zonder een krachtige stereo en Spotify. Van alle luidsprekers die ik ooit heb gezien, waren die van Cloudy Bay in Nieuw-Zeeland het meest imponerend, toen ik er begin dit jaar was. Het aantal decibellen deed niet onder voor een gemiddeld hard rock-concert. De lokale regel bij hun is dat iedereen een nummer mag uitkiezen zolang als het maar op volle sterkte afgespeeld kan worden.
Obscuurder zijn de wijn- en muziekinitiatieven van Markus Bachman, voormalig hoornspeler uit Frankrijk, en Hylton Appelbaum, oprichter van Classic FM in Zuid-Afrika. Bachmann installeerde miniscuul kleine luidsprekertjes in zijn gisttanks omdat de geluidsgolven een positief effect op de gisting en inweking zouden hebben. En Appelbaum plantte naast de wijnstokken palen met luidsprekers die de klassieke muziek van Classic FM laten horen. Dat geluid moet zo nu en dan concurreren met het geronk van tractoren en het geknip van de electronisch snoeitangen, maar 24 uur per dag vloeien Bach, Corelli en Albinoni hier door de luidsprekerboxen de Kaapse lucht in. Volgens Appelbaum reageren de ranken daarbij op slechts één muziekstijl. Rock, pop, jazz en soul doen het allemaal niet. En ook gezongen klassieke werken schijnen niet het gewenste effect te hebben (misschien verstaan de Kaapse stokken geen Duits?). Neen, wat volgens hem het beste voor de wijn werkt, is harmonieus en melodieus; pure barok dus.
Klinkt dat ook als muziek in uw oren?