Columns

Alle kleine beetjes helpen

Het enige dat ik als wijnschrijver op een doorsnee dag lift, is een pen. En hoe productief ik daar ook mee ben, je bouwt er geen spiermassa mee op. Vandaar dat ik twee keer per week naar de gym ga waarbij ik me richt op de schouder, borst, biceps en triceps, vooral met gewichten.
Als ik echter te weinig tijd heb voor het heen- en terugrijden naar de gym, biedt mijn wijnkelder uitkomst..
Wijnkelder zult u zeggen? Jazeker, sommige flessen uit mijn collectie wegen meer dan de meeste dumbbells. En een rondje om het huis met een kist van dat soort flessen is dermate uitdagend dat het onderdeel van de sterkste-man-competitie had kunnen zijn.
In een tijd dat van ons wordt verwacht de CO2 uitstoot te reduceren, zijn er nog altijd producenten die hun wijn schaamteloos in massieve XL-flessen afvullen. Deze trend is voornamelijk, maar niet exclusief, een Latino fenomeen. Want hoewel de belangrijkste overtreders in Spanje, Argentinië, Italië en Chili zitten, lijkt het er soms op dat iedereen die een ikoonwijn wil maken, ineens macho wordt, en alléén nog geïnteresseerd is in het allerdikste glas.
Om aan deze trend tegenwicht te bieden, ga ik voorlopig geen wijnen aanbevelen gebotteld op zwaargewicht-flessen. Een uitzondering maak ik uiteraard voor champagne en andere mousserende wijnen omdat daar zonder gepantserd glas ongelukken mee kunnen gebeuren. Maar verder geen idioot gewichtige flessen meer in deze column.
En mocht u uw eigen bijdrage willen leveren aan een duurzamere wijnwereld kunt u de wijnen kopen van CO2 neutrale producenten zoals mijn wijntip van deze week, wijn kopen in bag-in-box, Tetra Pak of lichtgewicht glas (in Nederland helaas vooral de goedkopere wijnen). Of u kunt de kleine honderd wijnproducenten van Hollandse bodem ondersteunen (die hun wijn niet ver hoeven te verschepen om ze bij u te brengen). Alle kleine beetjes helpen.
Tegenwoordig kun je ook Nieuwe Wereldwijnen kopen die naar Nederland worden verscheept in bulk en dan hier worden afgevuld. Al is er zeker een element van zelfbelang bij betrokken –lagere kosten en dus meer marge- zijn de voordelen voor het milieu ook onmiskenbaar. Zeker als die wijnen vervolgens worden afgevuld op gerecycled glas en in lichtgewicht flessen.
Al kun je daar jammer genoeg geen spiermassa mee opbouwen.