Columns

48 uur

Geen flauw benul wie dit kengetal ooit de wereld in heeft geholpen maar in de branche wordt gezegd dat 9 van de 10 wijnen binnen 48 uur na aankoop gedronken worden. Ik vraag me altijd af hoe ze dat bepalen; stellen marktonderzoekers zich verdekt op bij de glasbak om consumenten naar hun drankgebruik te vragen? Of zijn wij Nederlanders dermate ongeduldige types dat we sowieso een fles niet langer dan twee dagen in de koelkast kunnen laten liggen?
Hoe het ook moge zijn, de statistiek klinkt me voldoende plausibel in de oren om het te geloven. Het opleggen van wijn voor ontwikkeling en rijping is in toenemende mate iets voor een kleine elite. Geduld is voor de meeste van ons al moeilijk, daarbij heeft niet iedereen de ruimte voor een kelder noch het geld om in een voorraad te steken.
De trend naar ‘directe consumptie’ begon in Australië, maar heeft zich daarna in ras tempo verspreid over de rest van de wereld. En inmiddels hebben wijnmakers over de hele wereld erop ingespeeld door op koelere temperaturen te gisten en minder zuurstof bij de wijn te laten; daardoor zijn moderne wijnen fruitiger dan vroeger. En door druiven rijper te plukken en/of wijnen minder lang te laten inweken, geven wijnmakers hun wijnen een zachter mondgevoel. Zelfs de Grands Crus Classés in Bordeaux, heel tanninerijke wijnen die vroeger tien jaar opleg nodig hadden om op dronk te komen, zijn tegenwoordig vrijwel direct drinkbaar.
Een gevolg van het modern wijnmaken, is dat negentig procent van alle wijnen ter wereld nooit meer beter wordt dan in het jaar van botteling. Twijfel je daaraan, moet je maar eens naar de jaargangen op het schap van de supermarkt kijken; hoeveel van de wijnen tref je daar nog aan van vóór 2012?
En voor de minderheid die wél oplegwijnen heeft gekocht, is er vooral de vraag hoe lang ze te bewaren. Want dat varieert van wijn tot wijn, van jaargang tot jaargang, en dat weet je pas als het zover is. Daarom adviseer ik die mensen om tenminste één doos van zes flessen te kopen, of een kist van twaalf. Om er dan elk jaar eentje van te drinken totdat de wijn op dronk is.
Met de eerste uiteraard binnen 48 uur.