Columns

Het Nieuwe Chili

Als je een persoonlijke uitnodiging van de Ambassadeur van Chili zou krijgen voor een receptie op het iconische zeilschip ‘Esmeralda’ ter gelegenheid van SAIL, dan zou je waarschijnlijk wel gaan, toch? Maar zou je ook gaan als je wist dat Pinochet destijds zijn tegenstanders op dit schip liet martelen?
Toen de dictator nog aan het bewind was, heb ik een uitnodiging om naar Chili te komen afgeslagen. Mijn eerste bezoek was pas in 1999, bijna tien jaar nadat hij het veld had geruimd en in Londen onder huisarrest stond. Chili was inmiddels weer een democratie.
Met een kleine wijnindustrie weliswaar, die amateuristisch was en slecht voorbereid voor de moderne wereld. Met maar 25 bodega’s die zich aan export waagden. Chili’s rode wijnen, gerijpt in vaten van het inheemse raulí hout, waren vaak uitgedroogd en bitter. De witte wijnen, veelal geoxideerd, misten fraîcheur. De meeste wijngaarden stonden op de vruchtbare valleivloer (Central Valley genaamd) waar hoge opbrengsten belangrijker was dan kwaliteit. In Casablanca, dat ondertussen een van de toonaangevende wijngebieden is, stonden geen stokken maar schapen.
Ik wil de politieke parallel niet té ver doortrekken maar Chili’s wijnen van die tijd – inferieure imitaties van Franse voorbeelden- waren in zekere zin een reflectie van het conversatisme van toen. De industrie had slechts vier rassen: sauvignon blanc, chardonnay, merlot en cabernet sauvignon. Waarbij het ironische was dat veel sauvignon blanc het veel mindere sauvignonasse bleek te zijn en Chileense merlot ontmaskerd werd als carmenère. Achteraf zouden dat de twee USP’s voor Chili worden, maar ze ontstonden per ongeluk.
Vandaag de dag is Chili een heel ander land. De president, Michelle Bachelet, is een niet-gelovige, gescheiden vrouw met drie kinderen van twee vaders. Niet bepaald het type dat gezellig een glaasje merlot met Pinochet zou drinken. En Chili’s wijnen? Die behoren inmiddels tot de beste ter wereld.
Áls ik deze week dan ook de Esmeralda bezoek zal dat zowel zijn om terug als vooruit te kijken..